Kenniswerkplaats Achterhoek organiseert studiedag voor docenten veehouderij

De Kenniswerkplaats Achterhoek (KWPA) heeft 4 juli j.l. samen met 4Groen, ForFarmers en KTC De Marke een ‘Melkers van Morgen’ studiedag georganiseerd speciaal voor docenten veehouderij. Ondanks de lastige periode in het onderwijs kwamen er ruim 50 docenten veehouderij uit noordoost Nederland.

Op de studiedag waren er diverse workshops en demonstratievelden met betrekking tot nieuwe innovaties op gebied van ruwvoerteelt. Het optimaliseren van efficiënte ruwvoerteelt met minimale belasting van het milieu stond centraal.

Het doel van de dag was docenten in contact brengen met de laatste ontwikkelingen op gebied van ruwvoerteelt. In de ochtend waren er vier boeiende lezingen over allerlei aspecten die van belang zijn bij optimale ruwvoerteelt. De docenten werden getriggerd om kritisch te blijven kijken naar onderzoeksresultaten.
Meer malen werd het belang van een gezonde bodem benadrukt en daarnaast allerlei aspecten die bij een optimale ruwvoerteelt van belang zijn.
Door de toenemende techniek kunnen we steeds nauwkeuriger meten en ook specifieker bemesten, zaaien, etc. De komende jaren zal dit alleen maar toenemen. Het is van groot belang dat onderwijs deze ontwikkelingen volgt.

Na de lunch zijn de verschillende demonstratievelden bekeken. In principe draait het op alle demonstratievelden om zo efficiënt mogelijk ruwvoer te produceren en daar weer efficiënt melk van te maken met een minimale milieubelasting
Na de workshops in het veld, is afgesloten met een gemeenschappelijk drankje en kon men netwerken.
Bij de slotvraag: ‘wie gaat er tevreden naar huis?’ stak iedereen spontaan zijn hand op.

Mocht u interesse hebben voor de lezingen van deze dag, ze zijn te vinden op Groen Kennisnet.