Skip to main content

Studiedag

Toekomstgerichte landbouw Zone college Almelo

De studenten veehouderij uit het 2 leerjaar niveau 4 zijn allemaal bezig met de module ‘Toekomst gerichte landbouw’.

Voor deze module doen zij in groepjes van 2 een aantal opdracht en op bpv bedrijven.

De bedoeling is dat zij een beeld krijgen van hoe de veehouderij sector verandert en welke diversiteit aan mogelijkheden er is. Docenten kwamen met het idee om ouders en bpv bedrijven iets te laten zien van waar onderwijs mee bezig is op gebied van toekomst gerichte landbouw.

Op 31 maart 2022 is er een studiedag georganiseerd voor studenten, bpv bedrijven en ouders.  Het doel van de dag was om met elkaar te ervaren welke zaken in onderwijs aangestipt worden en natuurlijk ook een stuk vaktechnische bijscholing.

De ochtend werd afgetrapt, in een horeca in Vasse, door Teun Scholten Linde en Teun Oude Hengel, beiden zijn student in deze klas. Zij gaven een korte schets van Landschapsboerderij De Smitboer direct naast een Natura 2000 gebied in Hezingen. Dit is het ouderlijk bedrijf van Teun Scholten Linde en hier zijn we in de middag op bezoek geweest. Daarnaast kregen we een korte toelichting op de opdrachten die zij als student maken in deze module.

Daarna sprak Jos Knoef, melkveehouder uit Geesteren, met veel humor en zeer gepassioneerd over zijn koeien met een hoge levensproductie. Jos gaf een uitgebreide schets van zijn bedrijf en besprak 10 punten die van belang zijn voor een koe met een hoge levensproductie. Het werd een ieder duidelijk dat een koe met een levensproductie van meer dan 100.000kg melk een topverzorging nodig heeft.

Wim Jaspers, ruwvoerspecialist bij Beter Ruwvoer en Agrowin gaf aan hoe belangrijk het is om goed ruwvoer te winnen.

Wim legde de nadruk op het voorkomen van gisten in het ruwvoer. Hoe meer gisten hoe meer voedingsstoffen er verloren zijn gegaan. De veehouder heeft veel invloed op goed ruwvoer. Eigenlijk gaat het erom, dat de veehouder elk detail goed doet. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel….

Een goede kuil is smakelijk, ruikt lekker en broeit niet. Dus maaistadium, schoonwerken, goed aanrijden, kuil op tijd dicht, juiste toevoegmiddel, luchtdicht afgedekt, met strakke kant uitkuilen, voldoende voersnelheid etc. etc.

Na de lunch waren er 3 workshops op het bedrijf van de familie Scholten Linde.

Jan en Nicole Scholten Linde gaven een rondleiding op het bedrijf en stonden uitgebreid stil bij het naastgelegen natura 2000 gebied. Een fantastisch gebied om te wonen, maar als boer soms wel lastig om mee te werken.

Jos Knoef gaf een les ‘koeien beoordelen’.  Als lopend tussen de koeien stond Jos stil bij allerlei exterieureigenschappen die een duurzame koe hoort te hebben.

Wim Jaspers gaf een workshop bij de kuil. Daar kwamen hele praktische zaken aan bod. Hoeveel kg ds zit er nu per m3 in de kuil. Is dat op alle plekken gelijk. Wat is de temperatuur van de kuil. Verschil grof en fijn gras. Wat is optimale ds om kuil nog goed aan te rijden. Etc.

Na afloop kwamen er veel  positieve reacties zowel van bpv bedrijven ouders als studenten. Kortom een mooie dag.