Biodiversiteit

Kwpa-studiedag voor docenten over Biodiversiteit

Op 30 september 2021 hebben 46 docenten van de opleidingen Veehouderij + Groen Grond Infra (GGI) van de Zone locaties Hardenberg, Doetinchem en Almelo drie bedrijven bezocht.

We zijn begonnen bij Geert Lindenhols van GeertsBest. Geert is akkerbouwer die koolzaad teelt en daar verschillende eindproducten van maakt. Hij liet ons zien hoe hij biodiversiteit op zijn bedrijf toepast en hoe hij zijn koolzaad perst tot olie. Wist je dat deze olie veel gezonder is dan olijfolie?

Vervolgens zijn we op bezoek geweest bij Pieter Koonstra van Melkveebedrijf Koonstra. Hij vertelde enthousiast over zijn visie en de vormgeving van biodiversiteit op zijn bedrijf. Bijzonder is zijn koeienstal, waarvan het ligbed is gevuld met houtsnippers. Dit draagt bij aan minder stikstofuitstoot. Erg interessant om zijn ideeën te horen en te zien hoe hij hier op zijn bedrijf een hele praktische invulling aan geeft.

De afsluiting hadden we bij Bio Akker in Junne. Chris Antuma leidde ons langs zijn biologische akkers waar we uitleg kregen over de verschillende gewassen zoals valeriaan, echinacea en maïs. Ook mochten we zelf even de handen uit de mouwen steken …!

Al met al een inspirerende dag, met enthousiaste ondernemers die ons prikkelen om in deze veranderde sector te blijven kijken naar meer duurzame mogelijkheden. Genoeg om over na te denken en mee te nemen naar onze leerlingen!