Mbo en hbo studenten aan de slag met Vruchtbare Kringloop-praktijkvragen

In oktober 2020 zijn Vruchtbare Kringloop Overijssel (VKO)-deelnemers opgeroepen om een prangende praktijkvraag te delen. Er zijn meerdere vragen binnengekomen en daar zijn studenten van Zone.college en Aeres Hogeschool vanaf maart 2021 mee aan de slag gegaan.

Samen Leren Ondernemen

Kenniswerkplaats Achterhoek en VKO werken samen in het traject ‘Samen Leren Ondernemen’ (SLO) waarin we studenten koppelen aan praktijkvragen. Mbo-studenten van het Zone.College en hbo-studenten van Aeres Hogeschool Dronten werken bijvoorbeeld aan het verbeteren van bedrijfsprocessen, benutting van eigen eiwit en het maken van protocollen. In totaal zijn 14 studentgroepen gevormd en gekoppeld met een VKO-deelnemer. Een van hen is VKO-deelnemer VOF Vetker – Grevelman. Hun opdracht: ‘Maak managementprotocollen voor ons bedrijf’.

Inzet van protocollen

Binnen VOF Vetker – Grevelman runnen vijf vennoten sinds 2011 een melkveebedrijf in Lutten met 230 koeien en 107 hectare grond. Al meerdere jaren sturen zij via VKO een praktijkvraag in waar studenten mee aan de slag kunnen gaan. Dit keer over het schrijven van managementprotocollen. “We werken met veel mensen van verschillende leeftijden. Wanneer iemand uitvalt door bijvoorbeeld ziekte of vakantie moet het werk wel door blijven gaan. Dit maakt het van belang dat we intern weten hoe de werkzaamheden gedaan worden, maar het ook aan derden kunnen uitleggen. Leg dit vast in protocollen en je voorkomt een hoop moeilijkheden. Een ideale opdracht voor studenten. Wanneer ik zelf aan de slag moet, ben ik veel tijd kwijt. Nu leren de studenten ervan en ben ik slechts een paar uur kwijt voor een mooi resultaat”, legt Hendrik Jan Grevelman uit.

Leermoment voor student en boer

Het werken aan de opdracht is een leerzaam moment voor zowel student als boer. Grevelman: “Het meedoen hieraan houdt ook ons scherp. De studenten kijken met je mee en stellen vragen waarom je iets op een bepaalde manier aanpakt. Je staat weer even extra stil bij hoe je het doet en het is een opfrissing voor je kennis.” Wanneer aan de studenten gevraagd wordt of zij het een leuk leerproces vinden wordt er enthousiast geknikt. “De samenwerking met de boer loopt goed. Ieder contactmoment een enthousiaste begroeting en je merkt dat ze echt wat aan ons stuk hebben. Dat maakt het leuk om voor ze aan de slag te gaan”, vult Lisanne Boxen, student Aeres Hogeschool, aan.

Digitale expertdag

Studenten, deelnemende VKO-deelnemers en experts van diverse organisaties kwamen medio maart online bij elkaar voor een expertmiddag. Tijdens speeddates van 20 minuten konden de studenten digitaal sparren met de verschillende experts en ondernemers over de ondernemersvragen. “De expertdag was een goede manier om feedback te krijgen van experts op onze ideeën en de oplossing voor de praktijkvraag te verbeteren”, aldus Jan de Ruiter, student Zone.College.

Vervolg

De 14 studentgroepen werken hard aan het adviesrapport voor de VKO-deelnemers. Eind april is de afsluiting met presentaties van de studenten. Ben jij ook zo benieuwd naar het eindresultaat? Houd onze website in de gaten!