Studenten AOC Oost telen vezelhennep

De Kenniswerkplaats Achterhoek heeft een akkerbouwer bereid gevonden om op zijn land vezelhennep te verbouwen en de teelt uit te laten voeren door de studenten loonwerk van AOC Oost uit Doetinchem.

In dit project komen studenten in aanraking met een nieuw gewas en vragen als: hoe moet dit met zaaien, zaaibedbereiding, wat voor meststoffen heeft dit gewas nodig? Maar ook: hoe kunnen we dit oogsten en waar kunnen we zo’n nieuw gewas afzetten?

In het filmpje hieronder zie je de studenten aan de slag. Op het eind zie je de studenten in het vezelhennep gewas staan, wat dan 1 maand oud is. Deze vezelhennep zal gebruikt worden als structuurbron voor veevoer. In de toekomst proberen we zeker afzet te vinden met een hoogwaardiger einddoel.

Op 22 april hebben de studenten loonwerk de vezelhennep gezaaid. Diezelfde dag is er kunstmest toegediend met behulp van een kunstmeststrooier die gebruik maakt van gps techniek, zodat er heel precies gezaaid kan worden met nauwelijks overlap. Dit betekent dat overal de juiste hoeveelheid kunstmest gestrooid wordt.

Er is ook nog een filmpje op YouTube terug te vinden: