Skip to main content

Op 11 juni 2024 vond er een studiedag plaats voor docenten Veehouderij van Zone.college Doetinchem, Almelo en Hardenberg over de thema’s: water, agro-ecologie & bodem en biobased keten.

Het doel van deze dag was: kennismaken met en geïnspireerd worden door mooie voorbeelden in de praktijk. De docenten bezochten drie verschillende adressen.
Ze werden ontvangen bij De Haverkamp waar de familie Heinemann een groepsaccommodatie en melkveebedrijf runt. Hier vertelden Henry Mentink en Daniel Nieuwenhuis van Waterschap Rijn en IJssel over de essentie en werkwijze van het programma ‘Elke druppel de grond in’.

Wessel Brand is teeltbegeleider hennepteelt bij Hofmeijer Voorst. Hij nam de docenten mee in de kansen en uitdagingen voor de boer en loonwerker omtrent hennep telen.

De derde locatie waar de docenten werden ontvangen was op het melkveebedrijf van Jelger Zielhorst. Theo Nieuwenhuis, adviseur bodem en kringlooplandbouw, leerde de docenten over de symbiose van planten en bodem. Wat zeggen gewassen over de kwaliteit van de bodem? Wat zeggen onkruiden over mineralen in de bodem? Waarom kiezen voor niet-kerende grondbewerking?