KWPA IS EEN SAMENWERKINGSVERBAND VAN BEDRIJFSLEVEN, ONDERWIJS EN OVERHEID IN DE ACHTERHOEK. INITIATIEFNEMERS ZIJN ZONE.COLLEGE EN DE REGIO ACHTERHOEK.
PROJECTPARTNERS: ONDERWIJS, ONDERNEMERS EN OVERHEID (3 O’S)
De projectpartners Zone.college (penvoerder), Vruchtbare Kringloop Oost (Vereniging van ca 300 agrariërs) en Agro-innovatiecentrum De Marke werken samen in de Regio Achterhoek met onder andere Stichting Biomassa, VALA en de Innovatie Coöperatie aan het realiseren van een regionaal leerkennisecosysteem voor de groene sectoren Agro(food) en Groene Leefomgeving.
VOLDOENDE GESCHIKTE WERKNEMERS EN ONDERNEMERS VAN DE TOEKOMST AGRO(FOOD) EN GROENE LEEFOMGEVING
KWPA zorgt ervoor dat de Achterhoek beschikt over inventieve vakmensen en ondernemers die klaar zijn voor de toekomst in de groene sectoren. Zo draagt KWPA bij aan de regionale doelen voor een natuurvriendelijke en ‘smart’ kringlooplandbouw en voor een vitale, groene leefomgeving in de Achterhoek.
FOCUS MBO-ONDERWIJS EN BEROEPSBEVOLKING GROENE SECTOREN
Rond driekwart van de vacatures in de Achterhoek is op (v)mbo-niveau. KWPA richt zich met name op mbo-studenten van Zone.college, niveaus 3 en 4 van de opleidingen: Veehouderij en Groen, Grond & Infra (loonwerk). Er wordt ook intensief samengewerkt met het groene hbo en Wageningen UR en met niet-groen onderwijs en onderzoek.
KWPA-partners werken samen aan:
- Ontwikkelen en uitvoeren van praktijk(RIJK)leerarrangementen voor studenten,
- Vormgeven van flexibele regionale leeromgevingen waar niet alleen de student, maar iedereen met elkaar leert en innoveert. Zoals kenniscarrousels, ‘Samen Leren Ondernemen(SLO)’-trajecten, studiegroepen/-dagen, workshops, masterclasses, leerwerkplaatsen en andere leeromgevingen waar kennis, vaardigheden en het nieuwe manier van werken, aan bod komen die nodig zijn om in een steeds veranderende en internationale context te werken.
- Professionaliseren van docenten,
- Vernieuwen van huidige en ontwikkelen van nieuwe opleidingen en lesmateriaal.
REGIONAAL LEVEN LANG LEER- EN KENNISCIRCULATIEMODEL
Onze gezamenlijke ambitie is dat jong en oud een leven lang leert en we ook voortdurend werken aan (kennis)innovaties in de Achterhoek.
REGIONAAL SAMENWERKINGSMODEL VOOR EEN ‘LERENDE REGIO’
Wij willen de ambities realiseren door een continue wijze van regionaal samenwerken tussen het bedrijfsleven, onderwijs/onderzoek en overheden. We willen af van de ad hoc samenwerking en realiseren een regionale (leven lang) leer- & kennisstrategie voor de groene sectoren. Uitgangspunt is dat we gezamenlijk agenderen, organiseren, uitvoeren en optimaliseren. Daar horen nieuwe rollen en ook werkwijzen bij.