Skip to main content

Studenten speeddaten met experts voor advies bij onderzoek

In het traject Samen Leren Ondernemen zijn groepen studenten gekoppeld aan ondernemers, waaronder deelnemers van VKA en VKO. De studenten voeren onderzoek uit om advies te geven op vragen van de ondernemers. Op donderdag 22 maart vond een ‘Expertdag’ plaats bij AOC Oost in Doetinchem. De studenten, die inmiddels een paar weken bezig zijn met het onderzoek, konden hun vraagstuk tijdens ‘speeddates’ voorleggen aan verschillende experts uit de regio.

In rondes van ongeveer een kwartier spraken de studenten met experts van 15 verschillende bedrijven uit de regio. ‘De dag was goed georganiseerd en opgezet. Met mijn groepje doen we voor een VKA-deelnemer onderzoek naar het verbeteren van de vruchtbaarheid bij kunstmatige inseminatie. Met name in gesprek met de aanwezige voerleverancier kwamen waardevolle tips boven tafel, waar we verder mee kunnen bij ons onderzoek’, zegt derdejaars MBO-student Veehouderij Joris Vonk.

Netwerkdag
Bas Klompenhouwer, studiegroepbegeleider in de VK-projecten en bedrijfskundig adviseur bij Alfa Accountants, was een van de aanwezige experts op deze dag. ‘De studenten waren heel geïnteresseerd. Ze kwamen allemaal met vragen en duidelijk was te merken dat ze al druk aan de slag waren geweest met hun onderzoek. Deze expertdag hielp hen ook weer om verschillende adviseurs uit meerdere disciplines te spreken die elk weer met hun eigen invalshoek naar het onderzoek kijken. Het is ook een netwerkdag, waarbij studenten nieuwe contacten opdoen en kunnen ruiken aan verschillende disciplines in hun toekomstig werkveld.’
Verrassende oplossingen

Volgens Klompenhouwer is het een meerwaarde dat juist studenten aan de slag gaan met vraagstukken van ondernemers. ‘Ze hebben een frisse blik en elk weer hun eigen achtergrond. Ze kunnen met verrassende oplossingen komen.’

Verbinding met beroepsonderwijs
Alfons van den Belt, ondernemerscoördinator bij de Kenniswerkplaats Achterhoek, coördineert het traject Samen Leren Ondernemen. De ondernemersvragen uit de praktijk motiveren de studenten om zelfstandig en professioneel te werken. Het uiteindelijke advies moet tenslotte in de praktijk toepasbaar zijn. De groepen studenten bestaan uit drie MBO-studenten en een HBO-student. Het voordeel van deze samenwerking is dat MBO-studenten zo een inkijk krijgen in een HBO-studie, terwijl de HBO-studenten worden beoordeeld op hun leidinggevende capaciteiten. Tot eind april werken de studenten een dag per week aan de ondernemersvragen. Zo leren zij samenwerken, netwerken en communiceren in de praktijk. En de ondernemers krijgen vaak een waardevol en origineel advies op maat.