Biodiversiteit

Studiedag voor Kenniswerkplaats Achterhoek

Op 30 september was het de beurt aan de docenten om zich bij te laten scholen op het gebied van biodiversiteit! Samen met de docenten veehouderij en groen grond infra (GGI) van Hardenberg, Doetinchem en Almelo hebben we in drie groepen, drie bedrijven bezocht.

We zijn begonnen bij Geert Lindenhols van GeertsBest. Geert is akkerbouwer die koolzaad teelt en daar verschillende eindproducten van maakt. Hij liet ons zien hoe hij biodiversiteit op zijn bedrijf toepast en hoe hij zijn koolzaad perst tot olie. Wist je dat dit veel gezonder is dan olijfolie?

Vervolgens zijn we op bezoek geweest bij Pieter Koonstra van Melkveebedrijf Koonstra. Hij vertelde enthousiaste over zijn visie en de vormgeving van biodiversiteit op zijn bedrijf. Bijzonder is zijn koeienstal, waarvan het ligbed is gevuld met houtsnippers. Dit draagt bij aan minder stikstofuitstoot. Erg interssant om zijn ideeën te horen en zien hoe hij hier op zijn bedrijf een hele praktische invulling aan geeft.

De afsluiting hadden we bij Bio Akker in Junne. Chris Antuma leidde ons langs zijn biologische akkers waar we uitleg kregen over de verschillende gewassen zoals valeriaan, echinacea en maïs. Ook mochten we zelf even de handen uit de mouwen steken…

Al met al een inspirerende dag, met enthousiaste ondernemers die ons prikkelen om in deze veranderde sector te blijven kijken naar de mogelijkheden… Genoeg om over na te denken en mee te nemen naar onze leerlingen!